DIS-Norge
 
  English Norsk  

Lund

 

Lund kommune

Slektsforskerdatabaser
Lund
Heskestad
 
Folketellinger
1112 Lund 
1113 Heskestad 
 
Andre ressurser
Sambok
Søkbare kilder
 

Lund kommune ble opprettet i 1837 og fikk dagens areal i 1965 ved sammenslåingen med gamle Heskestad kommune.

Kommunevåpenet er tre eikenøtter som symboliserer de tre sentrale stedene i kommunen, Hovsherad, Ualand/Heskestad og Moi. Kommunevåpenet ble tegnet av Svein Arild Berntsen 1983.

Kommunevåpenet er tre eikenøtter som symboliserer de tre sentrale stedene i kommunen, Hovsherad, Ualand/Heskestad og Moi. Kommunevåpenet ble tegnet av Svein Arild Berntsen 1983.

Lund kommune ble opprettet i 1837 og fikk dagens areal i 1965 ved sammenslåingen med gamle Heskestad kommune.

Lund kommune og tettstedet Moi ligger midt mellom Stavanger og Kristiansand. Lund har svært gode kommunikasjonsmuligheter ved at både E39 og Sørlandsbanen går gjennom kommunen. Det er kort vei til fergeforbindelse med Danmark, enten i Egersund eller Kristiansand. Med den høye veistandarden på E39 er det under 1,5 timers kjøring til nærmeste flyplass, Stavanger Lufthavn Sola.

"Familiestedet Moi" er tettstedet i Lund kommune og er kjent for sin vakre natur.

Lund er også kjent for Tronåsen - den bratte og kronglete veien som ble brukt under Rally Monte Carlo i 1931, Gursli gruvene og sine mange fabrikkutsalg. Her finnes tresko, bjøller, gyngestoler og skinnklær.

Kommunesenteret Moi ligger vakkert til i nordre enden av det store Lundevannet. Selv om du ikke er interessert i fisking og natur, er Lund med sin sentrale plassering med jernbane og E39 et glimrende utgangspunkt for utflutkter og opplevelser i Dalane og sørlandet mellom Stavanger, Egersund og Kristiansand.

Lund Bygdemuseum og Kulturbank ligger på Lund Prestegård ca. 300 m langs fylkesvei 1 sør for Moi sentrum.
I den gamle prestegårdslåven finner du museet. Her oppbevares det nærmere 10000 gjenstander. De vil gi deg en opplevelse av nær og fjern fortid. Lunds historie, som viser en utvikling fra landbruk til industri, gjenspeiler seg i samlingen av gjenstander vi har på museet. Museet har regionansvar for trehåndtverk og har særlig rike samlinger innen rokkedreiings- og bødkerfaget.

Museet ble åpnet i 1976 av Salve O. Salvesen. Han lanserte ideen om en kulturbank der innbyggerne i Lund kunne oppbevare sine "røtter" til glede for unge og eldre.

På den andre siden av fylkesveien finner du husmannsplassen "Haien" og en historisk eplehage.

Friluftsliv

I Lund har du rike muligheter til å drive et aktivt friluftsliv. Det går stier og gamle ferdselsveier på kryss og tvers i hele kommunen. Flere av stiene er merket.

Opplev Dalane Dette er et 130 km langt turveinett som knytter sammen fjell og heieområdene i Lund, Egersund og Bjerkreim med kysten i Egersund og Sokndal. To av hovedtraseene går gjennom Lund.

 

Stavanger turistforening gav i 1999 ut en bok som beskriver disse stiene, samt flere andre turmuligheter i Dalane.

Friluft skilt - Indre Sandstøl
Friluft skilt - Indre Sandstøl

Turer i Lund
Hvert år legges det opp utvalgte turer i kommunen, i 2011 er det 12 turer. Dette er et samarbeid mellom flere forskjellige lag, organisasjoner, frivillige og Lund kommune.

Turene merkes og det settes opp ei postkasse med ei bok i der du kan skrive navnet ditt. Foran i boken står en kode som du må skrive opp. Hver av turene gir en poengsum. Har du 100 poeng (60 poeng for barn under 12 år) kan du få årets merke.

Utstyrsbank for friluftsliv

Sammen med foreninger og lag har kommunen telt, kanoer, kajakker, lavvu, robåt , stormkjøkken og annet turutstyr billig til leie.

Jakt og fiske

Det er rike muligheter for jakt og fiske i kommunen. Lund har mange store og små fiskevann. I de fleste kan du få ørret, og i noen få kan du også få røye. I de store vannene i dalførene er det som regel lett å få fisk. For å få stor fisk kan det være lurt å dra til et av heiavannene. Salg av fiskekort administreres av Dalane miljø- og ressurslag.

Bedrifter / Attraksjoner